Catino_2

Work in progress

Det är lite synd att vi inte kan visa allt roligt som vi jobbar med. Det är så med vår bransch, det mesta är hemligt och ibland kan det ta flera månader eller år innan vi får visa det vi har skapat. Vissa saker går dock bra att visa och vi kan framförallt försöka visa hur vi arbetar. Så här kommer en liten Work in Progress.

Just nu sitter jag och ska göra ett par bilder åt en kund som arbetar med medicinska produkter. Bilderna ska visa exempel på behandlingsområden på människokroppar och de ska användas till bland annat roll-ups vilket innebär att de helst behöver vara väldigt högupplösta. Ett perfekt tillfälle att testa prestandan på Dell:en.

Första steget blir att hitta på en stil som kan passa bra, det ska vara ganska rent och enkelt och kunden tycker inte om när det blir för mycket hud så foton på riktiga människor känns inte som ett bra alternativ. En bättre lösning är att använda 3d-modeller och rendera de generiskt, då kan vi också välja precis vilken vinkel och position kropparna ska stå i.

Som tur är har Adobe nyligen släppt en betaversion av programmet Fuse som finns att hämta som prenumerant av Creative Cloud. I Fuse kan jag välja att skapa en människa precis som jag vill ha den. Programmet skapar även en rigg till människan, därefter kan jag exportera 3D-modellen och öppna den i Blender. I Blender kan jag ställa in posen med hjälp av riggen och sedan ställa in ljussättning och material.

För att göra bilderna lite mer intressanta har jag även använt en 3d-modell av ett skelett som jag har poserat på samma sätt inuti kroppen. I Photoshop kan jag sedan blanda båda renderingarna och uppnå önskad effekt. För att få skelettet att poppa lite mer har jag även renderat en mask som jag kan använda mig av i montaget och för att få full kontroll på bakgrunden renderade jag också en mask till människokroppen. Roll-upen ska göras för både man och kvinna så totalt blir det åtta renderingar med en upplösning på 4 800 x 12 000 pixlar som behöver beräknas. Med ett enkelt Python-script kan jag låta Dell:en rendera och spara alla bilder under natten och sedan ha allting färdigt för Photoshop-bearbetning till morgonen efter. Jag lärde mig dock att det finns en auto-uppdateringsinställning i Windows som ställer till det lite, så mitt första försök resulterade i att Windows bestämde sig för att köra en uppdatering mitt i allting. Bara att stänga av och göra ett nytt försök, man lär sig något nytt varje dag! Dell:en klarade dock renderingarna galant och det är inga problem att arbeta med så tunga filer i Photoshop heller.

/Jonatan

 

adminWork in progress