Ute ur världens största grotta_Martin Edström_Livet som Kreatör_Foto Mats Kahlström

Ute ur världens största grotta

Efter fem dagar i världens största grotta kom vi i går snubblande ut ur djungeln, trötta och skitiga men fantastiskt nöjda. Expeditionen till Son Doong har varit en succé i många bemärkelser.

Jag sitter nu på ett hotell i Dong Hoi, och ska tillsammans med resten av teamet redan om några timmar röra mig mot flygplatsen och hem mot Sverige. Det är lite stressigt nu på slutet, men snart är vi hemma. Till råga på allt vaknade jag i morse med en ordentligt matförgiftning… Men det känns okej. Det viktiga är att allt gick bra i grottan – och där mådde vi alla bra. Ingen skadade sig under hela expeditionen, vilket känns väldigt lyckosamt.

Foto: Fredrik Edström

Dagarna i grottan var helt otroliga. Jag har aldrig sett någonting liknande. Runt varje krök fanns ett nytt fantastiskt landskap. Grottan innehåller både mörka passager och så kallade “sinkholes” där taket rasat in och det nu växer skog. Det gör att grottan känns som en sagolik plats där både mörker och grönska frodas. Bland det häftigaste var att vandra inifrån en mörk passage mot dagsljuset och fågeljuden – och att inse att skogen faktiskt fortfarande är del av grottan. Perspektiven rubbas, och platsen känns helt surrealistisk. Son Doong känns som en helt annan värld.

Att fotografera grottan visade sig direkt vara en otrolig utmaning. De stora salarna i grottan är så enorma att det knappt går att fatta, och de skulle jag och mitt team på 7 personer både ljussätta och fotografera i 360 grader. De få andra fotografer som hittills fotograferat Son Doong har bara jobbat med vanlig stillbild och video. Då behöver de bara ljussätta scenerna i en enda riktning i taget. För att jag ska kunna fotografera i 360 grader måste jag ljussätta åt alla håll. Samtidigt.

Det vi gjorde i Son Doong har ingen någonsin försökt sig på. Ändå har det gått helt fantastiskt bra, bortom mina bästa förhoppningar. Varje kväll i grottan har jag redigerat ihop några 360-bilder i lägret för att säkerställa att materialet ser bra ut, och det gör det. 360-bilderna har blivit fantastiskt vackra, och förmedlar verkligen grottans storhet. Det ska bli en fröjd att komma hem och arbeta med materialet under våren.

Nu måste vi snabbt packa om och åka till flygplatsen. Vi hörs snart igen!

Omslagsfoto: Mats Kahlström 

Inspirera andra

adminUte ur världens största grotta