Tack för oss 1 - Transformator Design

Tack för oss!

Då var det dags för oss på Transformator Design att skriva vårt sista blogginlägg här på Livet Som Kreatör. Det har varit en lång resa, utan att vi överhuvud taget flyttade på oss fysiskt.

Så vad kommer hända med Dell-datorn nu? Kommer den bli inlåst i ett kassaskåp för att aldrig mer se skärmens ljus? Kommer den utsättas för fler klistermärkes-kupper? Kommer den smälta in hos sina Mac-kompisar?

Faktum är att det enda rätta är att ge den till Daniel! Daniel och Dell-datorn kommer förstå varandra på ett sätt som vi andra på kontoret inte kommer greppa. Dom kommer ha det mysigt tillsammans. Dell-datorn kommer få rendera lite 3D-objekt och bli en central del i Daniels dagliga arbete. Det känns bra tycker jag.

Jag måste erkänna att jag själv inte kommer gå över till PC ännu. För mig så är prestandan sekundär så länge min arbetsdator klarar av de uppgifter jag gör dagligen utan problem. Det primära är upplevelsen, och den tänkte jag diskutera lite mer! För mig finns det primärt två delar som handlar om upplevelsen när det kommer till tekniska produkter. Den första delen är upplevelsen av det yttre. Hur den ser ut, hur den känns, detaljer och finish. Den andra delen av upplevelsen av det inre. Själva användandet, logiken, strukturen, interaktionen, mjukvaran och användarvänligheten.

Upplevelsen av det yttre
Först och främst måste jag säga att jag tycker Dell har ryckt upp sig. Dell för mig är gamla stationära datorer, dassigt grå eller svarta. Senare blev det släpbara datorer med mycket plast och ”klossig form”. Det märks tydligt att de tagit ”inspiration” från Apple, och Dell Precision M3800 är en snygg dator. Problemet är att dom inte gör det lika bra, låt mig förklara varför.

Klistermärkena
Klistermärken. Känns det kvalité? Känns det exklusivt? Eller känns det barndom, leksaker och ”made in china”? Dell-datorn har 2st klistermärken (om vi bortser från Apple-logon någon klistrat på). Om man inte tar hänsyn till detaljer och upplevelse så är det lätt att smäcka på ett gäng klistermärken för att få någon form av rabatt från tillverkaren/licensutgivaren eller dylikt. När man dessutom inte sätter klistermärkena rakt så ser det rent ut sagt dåligt ut.

Logotyper
Logotyper kopplar direkt in i klistermärkenproblematiken. Varför är logotyper ett problem? Kan man inte ha hur många som helst på en produkt? Svaret är nej. Det ger ett splittrat intryck. Lite som racingbilar. Lappsjuka. Alla vill synas och tillslut ser man inte skogen för alla träd. Logotyperna kommunicerar produkten. Om du har en Mac-dator, titta en stund på den. Hur många logotyper kan du hitta? 1 st. Den enda logotypen som finns på produkten sitter på ovansidan av bildskärmen. Hur många logotyper ser du på Dell-datorn? 6 st. Totalt kommunicerar 4 olika företag sitt namn på Dell-datorn, nämligen: Dell, Windows, Intel och Anatel. Det känns inte heller proffsigt.

Materialen
Materialen i datorn är plast, metallimiterat plast, gummerat plast, kolfiber, glas, gummi och metall. Det är många material och materialmöten, något som också påverkar känslan av kvalité och exklusivitet negativt. För mig är kvalité är ett fåtal material med få sammanfogningar och som möter varandra på ett bra och motiverat sätt, och inte materialmöten för materialmötets skull. Trots detta måste jag säga att jag upplever att kolfibern förstärker känslan av kvalité och att den gummerade plasten runt tangentbordet är ganska behaglig.

Tangentbordet
Upplevelsen att skriva är bra, och bokstäverna är lite modernistiska med känslan av laserskärning. Dell har i min mening alltid varit duktiga på att göra bra tangentbord till sina bärbara datorer. Men symbolerna på tangenterna i även vårt exemplar har varit märkliga. Jag låter bilden ovan tala för sig själv, men det är den här typen av detaljer som är avgörande när man köper en produkt. Jag antar att vi fick ett tidigt måndagsexemplar och att detta inte förekommer i försäljningen. Det vore katastrof.

Portarna
Egentligen finns allt man behöver, och jämfört med Mac så tycker jag att Dell tar ledningen här. USB-kontakter är något som man alltid har brist på men på Dell-datorn finns 4 st (min Macbook Pro har 2 st). Detta förenklar det dagliga arbetet och man behöver inte fundera på vad man dra ut för att använda något annat.

Bildskärmen
Som designer är bildskärmen avgörande. Bildskärmen är en UltraSharp™-skärm med en upplösning på 3 200 x 1 800 (QHD+) och multitouchfunktionalitet. Det är överlag en bra skärm, men mitt öga fastnar ofta på ett bakgrundsraster när man tittar på mörka områden. Multitouchen är däremot väldigt skön vid tillfällen av slösurfande. Jämfört med retina-skärmen i Macbook Pro så tycker jag att Macbooken har en bättre skärm, där finns dock problemet med en ”ghostande-bild”, dvs. att bilden av det man visade innan hänger kvar en stund, så som på plasmaskärmar.

Upplevelsen av det inre
Det går inte direkt att klaga på Dell för problemen man upplever med Windows. Men det är ju trots allt Dell som valt att samarbeta med Windows. Jag kan bara konstatera att Windows Vista fortfarande blev mitt Windows sista. Som IT-Ansvarig (utöver mina ordinarie arbetsuppgifter) så har jag därmed också fått installera allt på denna dator, och det är långt från smärtfritt.

Uppdateringsträsket
Något som jag minns tydligt från Windows Vista var uppdaterings- och lösenordsträsket. Man drunknade i dialogrutor. Dessa finns tyvärr fortfarande kvar. Den tydligaste skillnaden jag minns från att byta från Windows till Mac var att jag plötsligt hade tid för att arbeta på min dator, och inte underhålla min dator. Det ska fungera direkt ur kartongen. Jag vill inte vara expert på operativsystemet för att få det att fungera smärtfritt. Då har någon tänkt fel.

Kombinationen av det klassiska Windows, och det Windows vi ser på bärbara enheter är också något förvirrande. Faktum är att det tog mig flera veckor innan jag lärde mig hur man över huvud taget stängde av datorn. Det tyder på riktigt dålig användarvänlighet. Windows är mitt i någon form av förändrings- och identitetskris och det märks. Jag hoppas att Windows 9 tar tag i alla problem och tar ett nytt grepp kring vad Windows ska vara. Om så sker så ser jag en ökad framtida potential för Dells bärbara datorer. Dom är på rätt väg!

Sammanfattningsvis är vi på Transformator Design mycket glada över att ha varit del i detta test och vi är övertygade om att Daniel kommer bli mycket glad över sin nya Dell-dator!

Vi hörs och ses!

//Erik Westerdahl & Transformator Design

adminTack för oss!