Tack-för-mig-intryck-av-utrustningen_Martin-Edström_Livet-Som-Kreatör_MatsKahlstrom-1.jpg

Tack för mig + intryck av utrustningen

Plötsligt har jag kommit till slutet av min tid här på Livet som kreatör. Hur fort gick inte det?

Det har varit otroligt kul att blogga här, inte minst för att det har fått mig att reflektera kring mitt arbete varje vecka. Jag har fått tid att sätta mig ned och skriva om vad jag gör och hur jag tänker. Tanken har ju varit att ge andra människor insikt i mitt arbete, men lustigt nog har jag lärt mig en hel del själv.

När jag började på Livet som kreatör var jag mitt uppe i flera projekt som handlade om Jordanien och konflikten i Syrien. Mitt i allt detta kom plötsligt projektet för National Geographic till världens största grotta in i bilden – som nu redan är genomfört. Fantastiskt bra tajming för bloggandet, vilket nog märkts för er läsare. Jag hoppas att det varit kul att följa arbetet och expeditionen!

Efterarbetet på Son Doong 360-projektet kan ni fortsätta följa på min Facebooksida och min egen blogg (på engelska). Och vem vet, jag kanske kommer tillbaka till Livet som kreatör någon gång?

Intryck av arbetet med Precision M3800

När jag nu använt M3800 i flera månader har jag samlat på mig en hel del fördelar och nackdelar, som sakta märkts under användningen i olika miljöer. Här följer de plus och minus jag hittills märkt med datorn.

Kort sagt är det en helt fantastisk laptop, den bästa jag någonsin haft nöjet att arbeta på. Den har blivit en viktig del i arbetsflödet, eftersom den är så kraftfull att jag kan arbeta med i princip allt – var jag än är.

Fördelar

Skärmen
Med 3K-upplösning är det svårt att inte häpna åt skärmen. När jag redigerar bilder får jag en fantastisk skärpa som jag aldrig tidigare haft i laptops. Skärmen tycks också ha ett riktigt bra färgomfång, och ljusstyrkan gör att det går hyggligt att redigera och arbeta även i stark belysning eller solljus. Dock leder upplösningen också till problem, vilket jag skriver om nedan.

Tangentbordet
Tangentbordet är riktigt bra, med precis rätt avstånd mellan tangenterna och hygglig  ‘feedback’ då man skriver. Det går fort att skriva, och känslan är rätt. Då jag skriver mycket i mitt arbete (vem gör inte det?) är detta ett viktigt plus.

Designen
Det märks att Dell lagt vikt vid att skapa en estetiskt tilltalande laptop. Helt inkapslad i aluminium med ett väldigt rent och snygg hölje är den helt enkelt snygg.

Prestanda
M3800 presterar helt otroligt. Den blir väldigt varm då den arbetar hårt, men det verkar inte påverka prestandan. Det är en av de snabbaste datorer jag arbetat med, och renderar bilder och videos snabbare än flera av mina andra datorer.

För att vara en laptop har jag faktiskt aldrig sett något liknande. Det är en riktig prestandamaskin.

Hållbarhet
Jag har visserligen inte tappat den flera meter eller spillt vatten över den, men min M3800 har varit med om en hel del. Den har varit med på resor i flera länder och varit med på expedition i världens största grotta (förvarad i en hårdväska, såklart). Trots allt detta ser den inte särskilt använd ut, vilket måste tala till dess fördel.

Nackdelar

Skärmens upplösning
Trots att skärmen är fantastisk finns det vissa problem med att ha en skärm i 3K-upplösning. Detta problem kanske inte har så mycket med just M3800 att göra, utan snarare beror på att 3K-skärmar är en så ny företeelse att varken Microsoft eller andra utvecklare hunnit med i utvecklingen. Problemet är helt enkelt att många mjukvaror, däribland Windows och Photoshop, inte skalar särskilt bra på en sådan hög upplösning. Photoshop blir närmast oanvändbart, eftersom knapparna i programmet blir alldeles för små.

Det ligger ju som sagt egentligen inte hos Dell, men blir ändå problematiskt på M3800. Mjukvaran måste hinna ikapp hårdvaran.

Skärmens blänk
Jag önskar verkligen att M3800 hade en matt skärm. När jag arbetar med fotoredigering på riktiga skärmar, exempelvis Dells 3214 eller andra skärmar som är gjorda för bildbehandling, är de alltid matta. Matta skärmar ger rätt känsla, bättre färger och framförallt slipper man att allting speglar sig då det är ljust i rummet runtomkring. Jag tycker att Dell borde erbjuda ett alternativ av M3800 med matt skärm.

Portar
M3800 har bra portar, dvs HDMI, Displayport, flera USB-portar och en snabb SD-läsare. Men det saknas en ethernetport (för nätverkskabel)! Jag förstår inte riktigt hur de tänkte.

Då jag arbetar med redigering och backup gör jag ofta det mot nätverksdiskar. Då vill man att det ska gå så snabbt som möjligt, och därmed använda nätverkskabel istället för wifi. Det är jätteviktigt att ha den möjligheten.

Till M3800 följer det visserligen med en USB-adapter till ethernet, men den är lätt att tappa bort eller glömma att ta med sig. En nätverksport är ett måste på en produktionslaptop som M3800.

Batterimöjligheter
Batteritiden på M3800 är usel, hur man än ser på det. Datorn är helt enkelt inte gjord för att arbeta med i fält, utan enbart för miljöer där man har tillgång till el. När vi var på expedition i världens största grotta hade vi med en generator för att ladda alla kamera- och lampbatterier, vilket vi också kunde driva M3800 med. Utan generatorn hade det varit omöjligt.

Ett enkelt sätt att lösa detta hade varit att göra datorn med ett utbytbart batteri, varpå man kunde ha med sig flera extrabatterier. Det hade varit smutt!

Intryck av skärmen UP3214Q

Det är en helt fantastisk skärm. Går inte att säga så mycket annat. Jag har hittils arbetat på 24-tumsskärmar i vanlig upplösning, så att hoppa till en 32-tumsskärm med 4k-upplösning var inget annat än en stor förbättring.

Fördelar

Storlek och upplösning
Det är fantastiskt att jobba på en stor skärm. Upplösningen är knivskarp, foton får en helt ny känsla när man inte ens kan ana pixlarna.

Form
Skärmen är snyggt utformad i stål och svart. Snygg och passar in i vilken kontorsmiljö som helst.

Kalibrering
Skärmen går att hårdvarukalibrera. Det ger väldigt exakt kontroll över färger och ljusstyrka, vilket är viktigt i ett professionellt arbetsflöde. Det funkar riktigt bra!

Nackdelar

Buggar i panelen
Det märks att skärmen är uppbyggd av två individuella paneler, dvs två skärmar som satts ihop för att fungera som en. Det har hänt några gånger att bara en av panelerna startar – så att halva skärmen är svart. Då har jag tvingats starta om datorn för att få det att fungera igen.

Oklart vad detta beror på – men det är något jag aldrig märkt hos andra skärmar.

Portar
Skärmen har en extern USB-port och en SD-kortläsare. Jag tycker de kunde ha byggt in fler USB-portar, eftersom det är väldigt bra att ha då man kopplar in olika tillbehör i datorn. Det hade inte varit så svårt att bygga in fler.

Kompabilitet för kalibrering
När man ska kalibrera skärmen finns det bara en enda hårdvara som fungerar att kalibrera med – Xrite i1 Display Pro. Det är visserligen en väldigt bra kalibrator, men varför kan man inte få välja andra? Jag tycker att skärmen borde kunna kalibreras med fler verktyg.

För mig innebar detta tyvärr att min gamla kalibrator inte gick att använda med 3214, utan jag behövde köpa en ny för att kunna kalibrera skärmen. Det känns onödigt att det ska behövas.

Att arbeta med Latitude 12 Rugged Extreme

Denna lilla ruggade laptop har också fått en självklar roll i mitt arbetsflöde. En perfekt liten laptop att ha med när andra laptops inte pallar med miljön man arbetar i. Batteritiden är helt otrolig.

Fördelar

Hållbarheten
Detta är datorns absolut största fördel. Den går att ha med var som helst. Under expeditionen i världens största grotta behövde vi inte ens tänka på hur vi förvarade den – den blev sandig, blöt och tappad, men fungerade ändå.

Portar
Den har bra med portar, som alla är skyddade med separata luckor. Det är ett smidigt system, som gör datorn extremt hållbar trots att (nästan) alla viktiga portar finns tillgängliga.

Prestanda
För att vara en så skyddad och hållbar dator har den bra prestanda. Det går att göra vissa renderingar och visst bildarbete, även om den inte är i närheten av M3800. För initialt fältarbete duger den jättebra.

Batteritid
Latitude 12 Rugged Extreme har fantastisk batteritid. Jag har flera gånger arbetat en helt dag, ca 8h, i fält – och fortfarande haft batteri kvar. Dessutom är batteriet utbytbart, så man kan ha med sig extra laddade batterier att byta till. Perfekt under långa fältresor, som under expeditionen till Son Doong.

Nackdelar

Skärmen
Skärmen är helt okej, fungerar bra för att vara en 12-tummare. Men av någon anledning har den en flip-möjlighet för att göra om datorn till en tablet. Det såg ut att vara en cool funktion, men har visat sig vara en väldigt dålig idé.

För det första, när vill man nånsin använda en 3kg dator som en tablet? Armen orkar inte hålla i en dator på det sättet.

För det andra råkar man hela tiden flippa runt skärmen även då man inte vill. Om man tar tag i skärmen råkar den alltid hoppa ur sitt grundläge, och börjar snurra runt. Väldigt irriterande.

Dessutom måste det innebära att skärmen inte är lika tålig, eftersom den har flera rörliga delar. Jag tycker de borde skippa denna feature och snarare göra skärmen ännu stryktåligare – och tunnare.

Vikt och storlek
Den är väldigt tung för en 12-tumsdator, men jag antar att det är svårt att komma ifrån på en så välskyddad dator. Det är ett minus, men jag förstår att den blir tung så som den är konstruerad.

Portar
Den saknar Displayport och DVI! Väldigt synd, då det är väldigt smidiga portar att ha. Datorn har en vanlig VGA-port, vilket känns lite förlegat.

Med de orden är min resa här på Livet som kreatör tyvärr över. Vi får hoppas att jag kommer tillbaka förr eller senare.

Tack för mig, och till er som har läst!

Inspirera andra

adminTack för mig + intryck av utrustningen