Världens största grotta_Martin Edström_Livet som kreatör

Post-production, nya projekt och världens största grotta

Inför jul blir det alltid stressigt – och 2014 verkar inte vara något undantag!

Det har varit en otroligt hektisk vecka. Jag har fortsatt arbetet med materialet från Jordanien, och tillsammans med International Rescue Committe (IRC) kommit in i slutfasen av produktionen. Just nu återstår bara det sista finliret, där grafiken ska sättas och texterna granskas.

Jag har många gånger lärt mig att de sista 10 procenten av en produkt eller ett reportage tar 90 procent av tiden i anspråk. Det är först mot slutet alla små, men ack så viktiga, detaljer kommer i dagen. Inte sällan har man dessutom gått om varandra som kund och producent, eller reporter och redaktör. Det finns alltid saker man glömt i början på projektet som sedan måste rättas till. Därför blir det alltid tjockt med detaljarbete i slutet, för att färdigställa det där allra sista innan man kan sjösätta sitt färdiga verk.

Men snart är vi i hamn, så att reportaget publiceras av IRC. Då kommer också ni som följt arbetet äntligen kunna titta se resultatet.

Nästa projekt: Expedition till världens största grotta

Under de senaste veckorna har ett nytt stort projekt plötsligt landat i knät på mig, större än något jag tidigare tagit mig för. Jag har fått grönt ljus att genomföra ett utforskningsprojekt för National Geographic. Jag kan knappt tro att det är sant – men nu har vi redan kommit långt i planeringen.

Jag har länge haft som mål att arbeta för National Geographic, vilket gör att 2015 kommer att bli väldigt spännande. Projektet i Son Doong kommer bli ett fantastiskt äventyr – dels för att grottan är en av de mäktigaste platser jag sett på bild. Det ser ut som något ur Jurassic Park. Om du googlar på ‘Son Doong’ kommer du förstå vad jag menar.

Framförallt ger projektet mig en fantastisk möjlighet att få utforska det nya interaktiva reportageformatet i en otroligt visuell miljö, och därigenom kunna pusha gränserna för interaktivt berättande tillsammans med National Geographic.

Grottan Son Doong hittades inte förrän 2009. Den har alltså legat helt orörd fram till dess, och bara ett fåtal personer har besökt dess inre. Inför 2015 kan det vara förändringar på gång i hur mycket turister som kan besöka grottan – vilket storyn i reportaget handlar om. Mer om det senare.

Jag har under de senaste veckorna samlat på mig ett formidabelt dream-team bland mina kollegor och vänner, så jag kommer ha med mig 6 medhjälpare från Sverige för att klara av all logistik och teknik på expeditionen. Största delen av arbetet kommer troligtvis bestå av att springa runt i grottan för att ljussätta de passager vi ska fotografera i. Det kommer att bli tufft, men en fantastiskt möjlighet att utforska det nya interaktiva reportageformatet.

Målet är att skapa en helt unik upplevelse från världens största grotta, som människor kan utforska som om de själva vore där.

Logistik på ny nivå

Väldigt mycket av utrustningen vi behöver för att kunna arbeta i grottan är riktiga speciallösningar. Exempelvis har jag precis beställt tre stycken av de starkaste bärbara (och batteridrivna) strålkastarna som finns att få tag på i världen, från ett litet företag som nischat in sig på just belysning av svåra miljöer. Deras lampor kommer vara vitala för att kunna lysa upp den enorma grottan.

Dessutom finns det flera små lösningar och riggar vi måste bygga själva, eftersom lösningarna helt enkelt inte finns att köpa. Jag och en av expeditionsmedlemmarna, min barndomsvän Alfred Runow, har suttit och mätt skruvar och muttrar i veckan för att designa en ny plattform till ett av stativen. Allt måste byggas ihop och testas ordentligt, så att vi ser att det fungerar innan vi lämnar Sverige i januari.

Dessutom kommer vi behöva mycket ström för att kunna ladda kameror och inte minst datorer. Under expeditionen spenderar vi ca 5-6 dagar i fält utan ström – varav 3-4 dagar nere i grottan. Huvuddatorn under denna expedition kommer bli Dells Latitude 12 Rugged Extreme, och den lär få sig en rejäl utmaning. Vi kommer ha med oss en drös extrabatterier, och även en mindre generator som kan användas i värsta fall. Det är blött och ogästvänligt i grottan, inte bara för människor.

Innan grottexpeditionen är över kommer nog både jag, mitt team och all vår utrustning att ha fått ta sig genom flera rejäla utmaningar!

Dags för vila

Men inget av dessa projekt skulle vara möjligt utan att emellanåt få lite vila. Hösten har varit lång och hektisk, med många resor och mycket jobb. Jag åker ikväll på min första riktiga semester på flera år, för att träffa min sambo i Mozambique och vila ut under jul och nyår. Jag hoppas att alla som läser detta också får chansen att vila lite i nästa vecka.

Efter nyår brakar det loss ordentligt med expeditionen till världens största grotta. Jag ser väldigt mycket fram emot det, och hoppas ni följer med under resans gång.

Jag önskar er alla en God jul och ett Gott nytt år, så ses vi igen om några veckor!

Inspirera andra

adminPost-production, nya projekt och världens största grotta