Gott nytt år - och snart grottexpedition 5_Martin Edström_Livet som kreatör

Snart färdigpackat – om en vecka är vi i Vietnam

Jag kan knappt förstå att det redan gått en vecka sedan jag sist bloggade. Tiden bara flyger förbi.

Senaste veckan har fortsatt på samma sätt, ett ändlöst arbete med logistiken kring expeditionen till världens största grotta. Packa och planera. Packa och planera. Just nu håller jag på att packa alla 7 teammedlemmars handbagage, för att se till att den allra viktigaste utrustningen finns med oss i handbagaget. Även om flygbolaget tappar bort bagage på vägen måste vi kunna arbeta. Nu i helgen kommer flera i expeditionsteamet till Stockholm, så jag får hjälp att se över packningen.

I onsdags kom (tack och lov) äntligen de tre lamporna vi ska använda för att ljussätta Son Doong. Jag måste erkänna att jag varit väldigt nervös i väntan på dem, eftersom de är en så vital del av utrustningen. När jag planerar enligt lökmodellen (se mitt förra inlägg) så ligger lamporna väldigt nära kärnan i planeringen – och det vore väldigt tråkigt om något förhindrade oss att få med dem.

Men nu är de på plats, och verkar helt otroliga. När jag testat att tända lamporna går det knappt att vara i samma rum på kontoret, så ljust blir det. Jag tar det som ett väldigt bra tecken. Dessutom fick jag precis ett lass med stativ från Manfrotto och Gitzo – de fem stativ som ska med på resan. Två till huvudkamerorna, och tre till lamporna. De är allihop väldigt små och lätta, för att funka på en expedition av det här slaget.

Batterilogistiken

En av de största utmaningarna i grottan kommer, som jag tidigare skrivit, vara batteritiden på all utrustning. Speciellt vad gäller lamporna. De drivs med 18v-batterier av samma typ som används i borrmaskiner och liknande utrustning. Men lamporna slukar otroligt mycket energi, och vi behöver kunna lita på att ha dem igång flera timmar om dagen.

Därför kommer vi ha med ca 15st batterier, som nästan väger 800gram var. Det blir över 10kg batterier, bara för att driva lamporna… Vi har ju visserligen hjälp av en generator i grottan, men behöver fortfarande ha många extrabatterier för att slippa ladda hela tiden.

Som om vi inte har nog med huvudvärk över batteriernas vikt har vi dessutom ytterligare ett logistiskt problem – man får inte ha med hur många sådana batterier som helst på flyget. Olika länder har olika regler, men det verkar som att det i vissa fall bara är tillåtet att ha 2 extrabatterier i varje väska. Vi ju däremot 7 personer med varsitt handbagage, så det löser sig förhoppningvis.

Det finns helt enkelt ingen ände på alla små logistiska problem som dyker upp med kort varsel. Som tur är får vi iallafall (enligt internationella flygregler) ha med oss batterierna, eftersom de inte är starkare än 100Wh (wattimmar). Hade de varit över 100Wh är det oklart om vi hade fått ta med dem alls. Då hade jag nog haft lite panik.

Ni får hålla tummarna med mig och teamet att alla batterier får hänga med!

Hur packar man för en grotta?

Större delen av vår utrustning, iallafall den del som innehåller elektronik, är packat i hårdväskor. Det gör att vi dels kan lita på att de inte skadas av flygbolagens bagagehantering (så länge de inte tappart bort dem) och att de inte skadas av vatten när vi transporterar dem genom djungeln. De är vattentäta.

Resten av prylarna, kläder och tillbehör som inte är stötkänsliga, packar vi i vattentäta påsar från Exped som sedan packas i dufflar. De vattentäta påsarna från Exped är i princip 100% vattentäta, så vi kan lita på att ha torra kläder även i grottan. Varje teammedlem har en 25 liters vattentät påse för kläder till hela expeditionen. Vi har för enkelhetens skull inte med oss särskilt mycket kläder, utan satsar snarare på lättorkande plagg som snabbt kan användas igen även om de blivit blöta. Grottan ska tydligen hålla en bekväm temperatur på 25 grader dygnet runt – men det kommer vara blött.

Vi har även beslutat oss för att ta med min Dell M3800 ändå in i grottan. Den kommer inte kunna användas lika mycket som Latitude 12 Rugged Extreme (som kommer vara med överallt) men kan ändå vara bra att ha.

Varje kväll kommer jag sätta mig och titta igenom materialet för att kvalitetssäkra det vi dittills fotograferat, och om jag behöver rendera något tungt får vi plocka fram M3800. Som tur är har jag i dag lyckats få plats med den i en vattentät laptopväska, så att vi kan transportera den säkert. Största hindret för att använda den i grottan är ju dess väldigt svaga batteri, som tar slut på nolltid. Men jag har en känsla av att det kommer vara värt att släpa med den, trots allt.

Nu är det mindre än en vecka till vi åker. Kan inte tro det.

Inspirera andra

adminSnart färdigpackat – om en vecka är vi i Vietnam