Niklas Nyman – fotograf

NiklasVem är du?
Jag heter Niklas Nyman, är ursprungligen från Kalmar men flyttade till Stockholm för sex år sedan för att jobba som servitör. För tre år sedan sadlade jag om och idag arbetar jag som professionell fotograf. De senaste åren har allt gått i raketfart, jag har knappt hunnit stanna upp och tänka på vad det egentligen är som händer. I min bransch är det ett lyxproblem och jag är oerhört tacksam och glad varje gång någon vill jobba med mig.

Mitt mål har alltid varit att göra det jag älskar, oavsett vad andra tycker. Den berömda jantelagen är inget för mig, så det kan definitivt hända att jag lägger ut bilder från jobb på en strand någonstans med turkost vatten, trots att det kan vara lite halvdeppigt väder här hemma.

Vad arbetar du med?
Det är svårt att sätta fingret på något speciellt område, och säga att det är min specialitet. Jag lär mig nya saker varje dag, utvecklas hela tiden och får nya intressanta kunder och spännande uppdrag att utföra. Men det har blivit mer och mer reklamjobb för min del, i huvudsak mode och lifestyle. Jag älskar porträttfoto, att få fram en känsla och ett uttryck hos en person är en av mina styrkor. Kanske beror det på att jag pratar nonstop, det brukar personer i min omgivning åtminstone påpeka. Det låter kanske som att jag är en jobbig jävel, men i mitt yrke kan det faktiskt vara en nyttig egenskap.

Hur ser en dag ut för dig?
Det varierar väldigt mycket. Jag kan vara ute och göra ett jobb med kund, kan leta inspiration på olika platser och när det är dags att göra iordning bilder blir det mycket tid framför datorn och Photoshop. Största delen av året befinner jag mig i Sverige, men det blir en hel del resor också och framförallt till sagolika Bali. Kombinationen av surfing, god mat, underbara människor, fantastiskt väder är svårslagen. Att jag har möjlighet att fotografera professionellt i detta paradis har gjort att jag åker dit oftare än jag kunnat göra annars.

adminNiklas Nyman – fotograf