1

New York

I fredags kväll landade vi i New York. Det är egentligen ingen jobbresa som vi är på utan bara pleasure. Men jag måste ju passa på att samla inspiration, och varje gång jag reser är det som om någon öppnar en propp och idéerna flödar in. New York känns som en väldigt bra plats att inspireras på, inte minst för att många trender startar här, men också för att det kryllar av konstmuseer och hippa gallerier.

Idag har vi bland annat besökt MoMA där vi såg en utställning om japanska arkitekter. Det var fascinerande att se var deras inspiration kom ifrån och hur de gjorde för att tänka annorlunda. Japansk arkitektur och design har alltid gjort intryck på mig för att de gör saker på sitt sätt samtidigt som de är perfektionister. Det som inspirerade mig mest var nog arkitekten som valde att gräva stora gropar i marken och fylla dem med cement för att sedan gräva bort resten av marken och låta cementen utgöra väggarna och strukturen i byggnaden. Formen som uppstår är nästan lite slumpmässig och inspirerar arkitekten att tänka vidare. Ibland måste man utgå ifrån något slumpmässigt för att komma på genuina idéer. Arkitekt-modeller är också så fantastiska, små miniatyrvärldar skapta för att kommunicera och utforska idéer, jag skulle kunna spendera hela dagen bland modellerna på MoMA.

Något annat jag älskar med storstäder  som New York är att promenera runt i områden som till exempel West Village eller Williamsburg och upptäcka lokala brands och butiker som gör saker på sitt sätt. Vi går förbi någon som säljer färsk pasta i alla möjliga färger och smaker och det är svårt att undvika att knäppa några bilder med kameran för att få med sig lite hem till Sverige. Jag beundrar det genuina hantverket och ”the attention to details”.

”Mast brothers chocolate makers” är ett annat exempel på just det här. Chokladen i sig är inte särskilt märkvärdig; det är choklad liksom, den är god. Men den är otroligt snyggt förpackad och det i kombination med att den tillverkas för hand i butiken i Brooklyn gör att jag ändå överväger att köpa med mig en collection-låda för $100.

Och när jag står där och reflekterar över dagens intryck så inser jag vikten av att göra saker annorlunda. Och inte minst – att göra det ordentligt.

Jonatan

adminNew York