Martin Edström – Frilansande fotograf & journalist

Vem är du?
Jag heter Martin och är fotograf och journalist. Jag brinner för att engagera människor i att förbättra världen och tror att det bästa sättet att skapa engagemang är genom att inspirera till förståelse och empati. För att lyckas med detta måste vi bredda vår världsbild. Genom mitt arbete som fotograf och journalist försöker jag skildra viktiga berättelser på nya och innovativa sätt.

Vad arbetar du med?
Jag arbetar med interaktiva berättelser, där jag skapar en ny form av fotografiska och journalistiska reportage. Jag är övertygad om att vi måste använda helt nya verktyg för att kunna engagera kommande generationer. Det är extremt viktigt att människor får mötas och se varandras situationer över lands- och kulturgränser.

Därför arbetar jag med att utveckla nya sätt att berätta, oavsett om berättelsen handlar om flyktingar från Syrien eller miljöproblem i Himalaya. Jag vill skapa nya och innovativa berättandeformer, för att kunna nå människor som annars inte skulle bli berörda. Just nu arbetar jag med att skapa sådana interaktiva reportage åt medier och organisationer, däribland The Guardian och FN:s utvecklingsorgan UNDP.

Hur ser en dag ut?
Ingen är den andra lik! Ena dagen reser jag i Jordanien i en jeep genom öknen på väg till ett flyktingläger, eller vandrar i Himalaya för att intervjua lokalbefolkningen om miljöproblemen i regionen. En annan dag sitter jag och utvecklar tekniska lösningar i min kontorsstuga i Stockholm. Jag reser mycket i mitt arbete, men återvänder alltid till Stockholm.

Vad gör ditt företag?
Mitt företag består än så länge bara av mig och några assistenter, men vi arbetar ständigt för att uppfylla visionen om mer engagerande journalistik.

Följ Martin Edströms blogg här på Livet som kreatör

Vi på Dell är stolta över att ha Martin som en av våra kreatörer. Han drivs av sin vision: en stark vilja att förändra till det bättre. Det märks i hans reportage och bilder där han ligger i framkant för en ny generation av berättande som både engagerar och berör.

Det råder inga tvivel om hans framgång. Han har redan samlat på sig ett flertal priser. Senast i år vann han ’Juryns Specialpris’ i Årets bild för ett innovativt 360-reportage från flyktinglägret Zaatari. Tidigare har han bland annat vunnit förstapris i ’Travel Photographer of the Year’.

Martin arbetar numera för internationella medier som The New York Times och The Guardian samt för organisationer som FN och Röda Korset. Martin är även vice ordförande i Reportrar utan gränser, en organisation som arbetar för att stärka press- och yttrandefriheten i världen.

Martin är onekligen en stor inspiration för oss. Vi ser fram emot att följa honom på hans närmaste resa till Jordanien. Där kommer han att arbeta för International Rescue Committee med ett interaktivt reportage om deras arbete med utsatta flickor och kvinnor som flytt kriget i Syrien.

Upplev Martin Edströms tidigare 360-repotage

Vandra i flyktinglägret Zaatari i Jordanien

Besök kyrkan och lär dig mer om folkmorden i Nyamata, Rwanda

adminMartin Edström