Studio

Livet som frilansande kreatör

Elias heter jag, är 25 år gammal och frilansar som retuschör och 3D-designer. Jag kom in på 3D för att jag ville ta mina fotomontage till nästa nivå, men det är ett väldigt brett område och jag är långt ifrån färdig på den resan. Mitt motto är att försöka lära mig något nytt varje dag.

Därför är det inte helt långsökt att jag hoppat på detta spännande projekt, där jag utvärderar Dells mobila arbettsstation Precision M5510 och 4K-skärmen UP2716D. Jag kommer dels att testa hur jag får användning av dessa enheter i mitt arbete, och dels att se om de förändrar något i mina arbetsmetoder. Målet är att kunna ge en större inblick i hur jag arbetar som frilansare.

Jag har nu frilansat i ganska exakt 1 år och skulle vilja dela med mig av lite erfarenhet från denna period.  Tidigare jobbade jag som designer på Rebels Studios men flera omständigheter gjorde att vi var många som var tvungna att sluta. Istället för att söka nytt jobb såg jag det som en perfekt möjlighet att starta något eget, det hade ändå varit planen länge.

Jag hade lite gamla kontakter sen jag studerade som jag mailade direkt, bara för att komma på banan och få in de första jobben. Utöver det så mailade jag säkert över 100 byråer, både i Sverige och utomlands. Ungefär 30 % svarade och 10 % har lett till skarpa jobb. När man bara har sig själv att försörja så behöver man faktiskt inte så många jobb per månad för att överleva. Gör en sammanställning av alla fasta utgifter och räkna ut exakt vad du behöver tjäna för att klara det, är mitt råd.

En sak som jag lärde mig lite försent var att skriva bra och tydliga offerter. Det har hänt flera gånger att kunden förväntar sig fler saker än vad som var tänkt från början. Det blir då lätt konflikter och samarbetet kan skadas. Så var väldigt specifik när ni går igenom vad som ska levereras, ALLT ska finnas på papper. Oftast så brukar jag och kunden komma överens om ett pris och sen om det tillkommer saker som inte står med på offerten så tar jag det på timpeng. Att ta betalt är den svåra biten enligt mig, det är ibland omöjligt att avgöra hur många timmar ett projekt kommer ta. Framförallt om man inte har gjort något liknande projekt innan. En bra offert kan underlätta detta, skriv ner alla stegen och gör en ungefärlig uträkning.

En sak som också kan vara bra att tänka på är vad man presenterar på sin hemsida. Om du t.ex. skulle vilja göra mer förpackningsdesign men inte har något att presentera, så är det inte så troligt att en kund kommer be dig utföra ett sådant jobb. Därför är det jättebra att göra personliga projekt som du kan lägga ut på din portfolio, då ser kunden att du kan utföra den typen av jobb. Vill du göra mer logotyper? Gör då 10 st som håller hög kvalité och bevisa att du behärskar det. Som frilansare har man stor makt över vilken typ av jobb man får in, målet är ju att göra så många roliga jobb som möjligt och samtidigt överleva ekonomiskt.

Det bästa med frilanslivet är helt klart friheten. Jag får jobba vart jag vill, när jag vill. Jag kan fokusera mycket på personliga projekt, vilket är något jag prioriterar högt. Jag tror det är viktigt att inte glömma bort varför man började göra det man gör, det är väldigt viktigt att fortsätta experimentera och lära sig nya saker hela tiden.

Fördelar med frilanslivet:

  • Friheten att styra över dina arbetstimmar.
  • Du får tid till egna projekt.
  • Du kan bo vart du vill.
  • Du träffar mycket nytt folk.
  • Du får själv välja vilka kunder du vill kontakta.

Nackdelar med frilanslivet:

  • Kan vara osäkert ekonomiskt, så spara en buffert. Vissa månader är sämre än andra.
  • Ensamt, om man inte hyr in sig i en lokal med andra frilansare.
  • Man får inte samma feedback som man får på en byrå. Det är alltid nyttigt att ha folk som är bättre än en i sin närhet, som kan komma med sin input.
  • All börda ligger på dig och det är alltid upp till dig att lösa saker snabbt och smidigt för kunden.

Om du går och funderar på att ta steget så är mitt råd självklart att du ska prova. När man väl får det att rulla så är det ett drömliv. Det kräver väldigt mycket disciplin och att man gillar att ta kontakt med nya människor, samt att man kan planera sin ekonomi. Det lär man sig dock efter hand.

I bilden nedan kan ni se mitt kontor som jag delar med tre andra. Jag blev inbjuden av Ola Persson att sitta tillsammans med dem. Utöver honom är det hans fru Charlotta samt Matthew Reeve (producent, manusförfattare & regissör).

adminLivet som frilansande kreatör