Inkubation - People People

Inkubation

Det händer plötsligt – en genialisk idé/lösning. Så självklar att man inte kan förstå att man inte tänkt på den tidigare. Den dyker upp i en situation ofta helt orelaterad till vad idén handlar om. Ibland kan det till och med vara så att den väcker en mitt i natten, och sen är det helt omöjligt att somna om – klarvaken och peppad (viktigt då att man skriver ner det, annars brukar det vara borta nästa dag och det finns inget värre än att ha glömt bort ”den bästa idén man någonsin haft”).

Att detta händer, har väldigt lite med tur att göra. Det ligger nästan alltid hårt arbete bakom en bra idé. Dagar, veckor eller månader av designprocessande och informationsintag som leder fram till att man till slut gör en koppling som kläcker idén. Och det viktiga – man har gett sig själv tid till inkubation. Göra andra saker som inte har med jobbet/projektet att göra för att informationen ska få vila till sig och utvecklas utan stress. Det är då idéerna blir bra.

Eftersom vi på People People är medvetna om att det funkar så här, så försöker vi inkludera den här typen av tid i vår designprocess. Inte på det sättet att det ligger typ ”diska” i projektplanen, men att man planerar så att det finns utrymme för idéer att hinna utvecklas fullständigt. Att komma på nya idéer och innovationer är vårt jobb. Därför måste vi ha en process som tillåter tid borta från datorn.

// Anna

adminInkubation