Gott nytt år - och snart grottexpedition_Martin Edström_Livet som kreatör

Gott nytt år – och snart grottexpedition

Gott nytt år!

Mitt nyår firades på en strand i Mozambique med min sambo, vilket var fantastiskt. Vi höll dock på att bli bortsprängda då fyrverkerierna satte igång; barn och vuxna sprang under stoj och stök runt på stranden och tände stubiner här och där. Men när vi till slut vande oss vid den kaotiska inställningen till fyrverkerier var det väldigt fint!

Hoppas att ni som läser också hade en bra jul och ett trevligt nyårsfirande.

Full fart med #sondoong360

Det nya året har dragit igång med full fart, och jag sitter mitt i planeringen av den största expedition jag hittills har planerat. Som jag skrev i mitt förra inlägg åker vi redan om två veckor till Vietnam för att göra ett interaktivt reportage från världens största grotta. Det kommer bli otroligt häftigt.

Men det blir alltid en sådan kolossalt hektisk tid inför varje sådan resa. Jag är väldigt van vid att åka på reportageresa med en enda assistent – nu har jag istället med mig 6 personer till grottan i Vietnam. Det är ingen hejd på hur mycket mer komplicerad logistiken blir. Dessutom ska vi ha med oss över 200kg utrustning… Sedan jag kom tillbaka från semestern har i princip all tid gått åt till att planera med sponsorer, för att se till att all utrustning kommer på plats innan vi åker. Vissa dagar kommer det bud från både USA, Japan och Nederländerna med prylar… Det är mycket som ska på plats innan vi drar.

Mest tid spenderar jag på vinden till mitt kontor – det är där vi packar och meckar med all utrustning. Nu har dock det mesta börjat falla på plats vad gäller utrustningen, och fokus ligger på att planera reportaget – med allt vad det innebär. Som tur är har jag i veckan suttit ned med min teammedlem Alfred Runow som kommer fungera som arbetsledare under expeditionen. Han kommer vara chef i grottan, och tillsammans håller vi på med en väldigt noggrann planering.

Dessutom har vi fått all ljudutrustning på plats, tack vare vårt samarbete med Sennheiser! Tre fantastiska mikrofoner kommer följa med oss ner i världens största grotta – och se till att ljudet i reportaget blir så bra det bara kan bli.

Lökmodellen

När jag planerar för resor, eller i detta fall en hel expedition, brukar jag ofta tillämpa något jag kallar ‘lökmodellen’. Tanken är att man börjar planera för den absoluta kärnan – den minimumnivå man måste nå upp till.

I detta fall är miniminivån att åka till grottan och lyckas ta ett litet antal 360-bilder som vi kan sätta ihop till ett visuellt snyggt reportage åt National Geographic. Det är kärnan av löken. Och för att lyckas med denna kärna är det egentligen inte mycket som behövs. Jag skulle rentav kunna åka i morgon och troligtvis komma hem med hyggligt material. Men självklart lägger jag och teamet målet mycket högre än så.

Vi lägger på lager för lager utanpå kärnan; lager som bit för bit förbättrar kvaliteten på slutprodukten. Men varje lager lägger ju dessutom på nya krav på utrustning – att vi måste packa mer – och nya krav på oss som producerar materialet. Därför gäller det att se till att varje nytt lager lönar sig. Alldeles för många gånger har jag åkt på reportageresa med bara höga maximimål. Det är dumt av flera anledningar. Dels blir man alltid besviken, eftersom man sällan kan uppnå det man i förväg drömmer om.

Genom att alltid noggrant definiera kärnan i projektet kan man undvika detta, och fokusera på det viktiga. Jag vet att vi kommer kunna lyckas med kärnan av reportaget, utan problem. Och jag är rätt nöjd om vi så bara kommer hem med den kärnan. Men förhoppningsvis lyckas vi också genomföra flera av de yttre lagren på löken – så att det blir så som vi hoppas.

Inför denna resa finns det väldigt många lager som bygger på utanför kärnan! Fler lager än jag någonsin har arbetat med.

De tre största utmaningarna i(nför) grottan

Vi har i teamet kunnat förutspå tre riktiga utmaningar, vilka kommer bli allra svårast att lösa i grottan. De kräver alla nogrann planering, men tyvärr kommer nog vissa av dem inte kunna lösas förrän på plats, då vi vet alla förutsättningar.

Ljuset
Den första utmaningen är ljussättningen. Son Doong-grottan är enorm, och på många ställen mörk. Det finns två insläpp av dagsljus i grottan. Där kommer det vara lätt att fotografera. Men resten av grottan är mörk, ibland nattsvart.

För att kunna ljussätta grottan har jag med mig 3st av de grövsta portabla och batteridrivna ljus jag någonsin hört talas om, från företaget X-LED technologies. Det är en liten specialtillverkare som bara gör ljus för just film- och fotoprojekt i extrema miljöer. Tack vare de ljusen hoppas vi kunna lägga på ett första lager av höjd kvalitet på det interaktiva reportaget – ett lager av fantastisk ljussättning. Det kommer vara svårt, men ger oss möjligheten att göra den visuella upplevelsen väldigt mycket häftigare.

Kommunikationen
Att kunna kommunicera med varandra inom teamet kommer vara otroligt viktigt i grottan. Vi kommer ofta vara utspridda med olika arbetsuppgifter, och behöva kunna tala med varandra. Att skrika till varandra är inte ett alternativ.

Som tur är har vi precis fått sponsring av det svenska företaget Zodiac, som gör otroligt bra komradios. De har hjälpt oss med 8st av sina bästa komradios för extrema miljöer – så det problemet har troligtvis löst sig!

Elektricitet
Det eviga dilemmat av hur man ska lyckas ladda utrustning – kameror, laptops, lampor – i fält. Grottan är inget undantag. Snarare den största utmaningen hittills. Vi kommer ha med oss en liten dieselgenerator ned i grottan, för att kunna ha tillförlitlig ström då det kniper. Dock är det bara för nödfall, och inget vi kan använda till allt. Vi kommer behöva ha med oss en stor mängd batterier till alla enheter. Viktigast kommer vara extrabatterier till våra speciallampor – de räcker bara i 25 minuter på ett fullt batteri. Inte särskilt länge.

Vi kämpar också med att lyckas få mina solcellsbatterier att fungera för att ladda våra laptops. Det har funkat då vi testat, men inte särskilt bra – iallafall inte nog bra för att våga lita på i grottan. Det kommer vi fortsätta med under veckan, samtidigt som vi planerar resten av utrustningen. I värsta fall får vi förlita oss på dieselgeneratorn, men bäst vore att ha med oss all kraft vi behöver i batteriform. Då vet vi hur många timmars batteritid vi faktiskt har. Jag och Alfred ska titta lite på kablarna och kopplingarna under veckan, så hoppas vi att det fungerar bättre!

Nu fortsätter vi planera. Vi ses nästa vecka, då berättar jag om ännu fler lager i produktionen!

Inspirera andra!

adminGott nytt år – och snart grottexpedition