Elias Klingén – retuschör och 3D-designer

Vem är du?
Jag heter Elias, är 25 år gammal och frilansar som retuschör och 3D-designer. Sedan ett år tillbaka driver jag eget här i Stockholm, men på sikt hoppas jag kunna anställa någon och skaffa egen lokal – gärna på någon annan plats. Jag har en bakgrund inom musiken, så att syssla med något kreativt har utvecklats till någon form av beroende.

Vad arbetar du med?
Jag jobbar i huvudsak inom retusch och 3D. Det hela tog sin början när jag, för typ tio år sedan, upptäckte Photoshop. Jag kom in på 3D för att jag ville ta mina fotomontage till nästa nivå, men det är ett väldigt brett område och jag är långt ifrån färdig på den resan. Mitt motto är att försöka lära mig något nytt varje dag.

När jag hade lärt mig grunderna började jag skapa digital konst, vilket senare fick mig att komma in på retuschering. Detta har lett till att jag idag har en bred kunskapsbas, men det är inom retusch som jag har flest uppdrag. Det kan vara allt från att snygga till produktbilder till att göra mer kreativa saker som skivomslag och montage.

De flesta av mina kunder är reklambyråer och produktionsbolag som behöver min hjälp. Tack vare att jag har två specialområden så blir det väldigt stor variation på jobben, vilket gör att jag nog aldrig kommer att tröttna.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?
Mina morgnar börjar alltid med bra musik, en kopp kaffe eller te och en stund framför Pinterest. Sedan beror det lite på. Jag frilansar för att kunna känna mig fri. Alltså försöker jag variera mina dagar så mycket det går. Min bas är en kontorsplats vid St. Eriksplan i Stockholm, men jag kan lika gärna sitta hemma eller på något café och jobba. I stressiga perioder blir det mest arbete hemifrån. Det är minst distraktioner där. Men även då försöker jag boka in något lunchmöte varje vecka, för att bredda mitt nätverk och för att få igång nya samarbeten. Mitt företag är bara ett år gammalt, så mycket handlar om att få det att växa så mycket som möjligt.

adminElias Klingén – retuschör och 3D-designer