Designbyrån Catino

Vilka är ni?
Vi heter Daniel, Jonatan och Petter. För fyra år sedan startade vi designbyrån Catino i Göteborg. År 2012 bestämde vi oss för att flytta till Stockholm. På pappret är vi ganska lika, vi är alla designingenjörer med en bakgrund i Teknisk design och examen från Chalmers. Vi har alla en förkärlek för problemlösning och fastnar ofta i diskussioner om hur olika produkter och tjänster skulle kunna utformas bättre. Men faktum är att vi också kompletterar varandra väldigt bra: Daniel sköter grafisk design, Jonatan tar hand om strategi och industridesign och Petter hanterar konstruktion och cad. Det gör att vi kan leverera väldigt kompletta koncept åt våra kunder.

Vad arbetar ni med, och vad gör er speciella?
Vårt arbete vilar på två huvudsakliga pelare; innovation, där vi jobbar med design av nya produktkoncept och grafisk kommunikation. Vi brukar säga att vi arbetar användarcentrerat, att vi alltid utgår från användarens behov när vi designar något – oavsett om det handlar om en produkt eller om kommunikationsmaterial.

När vi arbetar med innovation vill vi att våra kunder ställer sig frågan: ”Vad skulle en start-up försöka göra på vår marknad?” Som etablerat företag kan det vara oerhört svårt att svara på, man är ofta fast i att göra saker på samma sätt som man alltid gjort det. Det är där vi kommer in i bilden.

Vi är ingenjörer och har en god teknisk förståelse. Det hjälper oss mycket, både i design av produkter och i design av kommunikation.

Hur ser en dag ut för er?
Vi arbetar i huvudsak framför datorn. Oftast är en av oss ansvarig för ett antal projekt och tar hand om det mesta inom dem. Men vi drar också nytta av att vi är tre personer med olika specialområden. Vi brainstormar mycket ihop, flera gånger om dagen. Det är ett bra sätt att fortsätta framåt i ett projekt och efter en brainstorm klarar en person ofta att ta det vidare på egen hand.

Då och då kommer en entreprenör med en idé som ska formges och konstrueras, men det mesta av vårt arbete är designprojekt åt stora och medelstora bolag.

adminDesignbyrån Catino