Backup, materialvård och kraschad server!_Martin Edström_Livet som kreatör

Backup, materialvård och kraschad server!

Den här veckan har också flugit förbi. Efter att vi kom hem i helgen vilade jag i några dagar. Expeditionen till världens största grotta tog mycket energi, och matförgiftningen på slutet kramade ur mig det sista. Men jag har varit otroligt nöjd i veckan, med vetskapen om att expeditionen blev en sådan succé.

Jag känner mig rentav rätt nollställd. Trots att vi bara varit borta i ca två veckor känns det som att komma hem till en annan värld. Det känns ofta så då jag rest, speciellt till främmande platser – flyktingläger, regnskog eller något som jag inte är van vid. Man växer så mycket under vissa resor att hjärnan knappt hinner med, så när man kommer hem blir det dags att komma ikapp. Och det kan ta ett tag.

Eftersom Son Doong troligen var den mest surrealistiska plats jag någonsin besökt är det kanske inte konstigt att den verkligen skakade om min världsbild. Det var en fantastisk plats att få besöka, oavsett mitt uppdrag, och jag känner mig otroligt välsignad att få ha gjort det.

Kaos på kontoret

Just nu sitter jag mitt i kaoset efter expeditionen. Hela mitt kontor är fullt av prylar och väskor, halvt uppackade. Eftersom det är mycket sand i Son Doong har både kameror och annat slitits rätt mycket – elektronik gillar ju inte sand.

Jag försöker ha väldigt bra ordning på all utrustning, eftersom jag i dag har alldeles för mycket grejer för att ha i huvudet. Jag sorterar allt på designerade platser och har en hel hylla med sorteringsboxar för alla småsaker: en hel verktygslåda för stativtillbehör, sex stora lådor med kablar (märkta med vad de behövs till), hårdväskor med kameror och tillbehör och mjukväskor fulla med andra tillbehör. Det tar tid att organisera efter en resa, men det är det värt. När jag nästa gång behöver kabel X måste jag kunna hitta den snabbt.

Noggrann backup av 700 gigabyte

Mest tid, och mest eftertanke, efter en resa lägger jag dock ned på mitt backupsystem. Det finns nog ingenting jag är så noga med, som att se till att mitt bildarkiv är noggrannt ordnat. Det är otroligt viktigt att ha ett system på filerna, eftersom det rör sig om så monstruösa mängder med bilder, filmklipp och ljudinspelningar.

Därför har jag i veckan spenderat två hela dagar med att bara gå igenom hela filsamlingen från Son Doong-expeditionen. Det är totalt över 700 gigabyte rå data, därav tidsåtgången. Vi har med oss 219 GB video och över 100 GB stillbilder. Det är utan att räkna bilderna som ska användas till själva 360-reportaget. Det är ytterligare nästan 200 GB. Utöver det har vi en massa ljud och timelapse-filmer. It adds up.

Dels har jag gått igenom för att se att allt vi fotograferat faktiskt är med (det kan vara bra), och sedan döpt om alla filer med nya unika filnamn ordnat i mitt system. Det är för att alla filer från expeditionen ska ha unika namn – så att jag i framtiden inte kan förväxla filer. Tanken är att om någon ringer och säger “Hej, vi vill köpa bild nr X av dig” så ska det bara finnas en enda bild med det namnet.

Kraschad server

Sedan hände också det som inte får hända, precis då vi kommit hem. En av mina servrar har kraschat! Väldigt irriterande.

Jag har tre servrar på olika ställen, som allihop har en komplett uppsättning av mitt arkiv. Nu har jag alltså två kvar, men den tredje verkar ha gett upp för gott. Det blir lite nervigt närmaste veckorna innan jag får en ny lösning på plats, men jag har backupat allt på flera externa diskar bara för att vara säker. Jag ska nog ta detta tillfälle i akt och se över hela backupsystemet.

Ibland känns det som att jag sysslar lika mycket med datasystem och IT-grejer som med foto. Men i den här digitala världen är det svårt att undgå som fotograf – speciellt med de enorma volymer data vi producerar.

Fredagsunderhållning: titta på bilder

Nu när all backup är klart kan jag äntligen sätta mig och göra det jag längtat efter – titta på bilderna. En hel del har jag redan tittat på under expeditionen, men nu kommer jag få flera dagar att bara gotta mig i bildval, sortering och i att se varenda bild i detalj. Jag ser fram emot det – nu får jag se vad vi faktiskt producerat.

Så under de kommande veckorna kommer det finnas mer bilder att titta på. Stay tuned!

Inspirera andra

adminBackup, materialvård och kraschad server!