elias

Att lära och lära ut

Den senaste veckan har jag gjort en del mer kreativa retuschjobb som jag kommer få visa upp så småningom. Alltid detta väntande.

Något som intresserar mig mycket är lärande, varför man lär sig på olika sätt och hur man lär ut till andra effektivt. Jag har internet att tacka för allt jag har lärt mig. Inte bara inom grafik utan även mitt gitarrspelande. När jag började med Photoshop version 7 för massor av år sedan så tipsade min kompis om olika hemsidor som lärde ut ”coola effekter”. Det var där det tog fart, man lärde sig massor av olika tekniker och lärde sig sedan kombinera dem. Det var innan youtube så man var tvungen att läsa sig till allt. När jag sedan började med 3D så hade internet kommit längre och jag hittade snabbt mängder av olika kurser, problemet blev istället att man hittade för mycket och inte visste var man skulle börja.

Jag har alltid haft svårt att lära mig genom att bara lyssna, jag måste antingen anteckna eller göra något praktiskt. Därför är videokurser perfekt för mig, hade det funnits på högstadiet hade jag nailat betygen betydligt bättre.

Som jag har nämt i tidigare inlägg så försöker jag alltid att fortsätta utvecklas, det är extremt lätt att fastna och tro att man är färdiglärd. Vilket man såklart aldrig kan bli och som enligt mig är hela tjusningen. En väldigt viktig del är att hänga med i tekniken, ha koll på vilka plugins som är aktuella just nu och vart tekniken är påväg. Det är en bransch som rör sig väldigt fort och det gäller att vara beredd på att snabbt lära sig ny mjukvara och tekniker. I slutändan handlar det om att snabbt kunna leverera jobb i hög kvalité.

Förr kunde jag vara ganska hemlighetsfull med min kunskap, det grundades väl i att man inte ville att någon skulle sno ens idéer. Vilket är lite ironiskt eftersom jag precis hade gjort det själv av någon på youtube. Jag ändrade snabbt uppfattning och upptäckte hur mycket mer jag fick ut av att dela med mig. Jag tycker verkligen det är kul att lära ut och att tipsa folk om vilka vägar man kan gå. Man kommer få så mycket mer tillbaka om man delar med sig (kliché, jag vet) och det blir en mycket roligare community. Youtube och Vimeo är smockat med pedagoger som helt gratis lägger massvis med timmar på att lära ut till personer de aldrig kommer träffa, vilket är fantastiskt. Det är mycket tack vare dem som tekniken går framåt och nya talanger slipas.

För tillfället så är jag mentor åt en elev som går Hyper Island, han är riktigt duktig och driven och kommer gå långt. Kolla in hans hemsida här. Min roll är att ge feedback och tips både tekniskt och visuellt vilket är grymt kul. Även jag har en mentor, Ola Persson, som jag också delar kontor med. Ola har sysslat med 3D sedan 90-talet och är ett geni. Han har lösningar på allt och har varit en enorm tillgång det senaste året. Det var via honom jag insåg att jag själv skulle vilja vara mentor åt någon.

Just nu håller jag på att lära mig en plugin till Cinema 4d som heter X-particles. som det låter så simulerar man partiklar och kan skapa väldigt snygga animationer och liknande. Idag var första dagen så det kommer dröja ett bra tag innan jag bemästrar det. Jag har dock märkt att ju fler program/plugins jag lär mig desto snabbare går det. Många program är uppbyggda på samma sätt och det är mest termerna som skiljer sig åt. I bilden till inlägget ser ni mina första stapplande steg.

Elias

adminAtt lära och lära ut