Att arbeta i ett flyktingläger_ Martin Edström_Livet som kreatör_Foto Erik-Wibaeus

Att arbeta i ett flyktingläger

Sedan konflikten i Syrien tog fart under 2011 har flera miljoner människor flytt därifrån. Den absoluta lejonparten har flytt till de omkringliggande länderna. Det är en humanitär katastrof utan like, som också leder till att utvecklingen i regionen helt stannat av.

I mina reportage och projekt, allra senast för International Rescue Committee har jag sedan förra året flera gånger återvänt för att arbeta med flyktingsituationen i Libanon och framförallt Jordanien. Under tiden i dessa miljöer har jag lärt mig ett och annat, och framförallt blivit ödmjuk inför hur snabbt en katastrof kan förändra allt för en människa.

Ett flyktingläger är per definition en akut lösning på ett omedelbart problem. Människor har flytt sina hem, och behöver tak över huvudet. Även om många flyktingläger finns kvar i många år, rentav i decennier, handlar det fortfarande på många sätt om akuta problem. Om fruktansvärda öden. Det krävs inte mycket för att inse hur många traumatiska minnen och sönderslagna drömmar som ryms innanför tältens väggar i lägren.

Det här är känsliga miljöer att arbeta i.

Miljöerna som ska dokumenteras

Då jag förra veckan var i Jordanien återvände jag till flera ställen jag redan besökt, bland annat det stora lägret Zaatari. Det är i dag Jordaniens femte största stad (helt sjukt!) och är verkligen en stad, på alla sätt. Visst är det fattigt, extremt fattigt, och stor del av flyktingarna bor i tält. Men trots den desperata situationen har det växt fram ett samhälle, och en gemenskap precis som i en stad.

Exempelvis har Zaatari en huvudgata, där människor har byggt butiker och har alla möjliga affärsrörelser. Småpojkar arbetar som budkillar med skottkärror, och levererar varor fram och tillbaka. Det finns en butik för bröllopsklänningar. Livet fortsätter, trots krisen.

Men problem som finns i vanliga samhällen finns självklart också här – och i flyktinglägren blir det ofta värre. Ett enormt problem är de psykosociala faktorerna, med människors traumatiska minnen och mentala problem som följd. Det är det som International Rescue Committee arbetar mycket med, och det som jag var där för att dokumentera.

Foto mitt i eländet

Som fotograf blir man lätt påträngande då man snabbt dyker upp och vill fotografera människor i dessa situationer. Och självklart vill man inte göra någon obekväm. Därför arbetar jag alltid så att jag, och teamet jag arbetar med, först kommer till platsen vi ska dokumentera utan kameror eller utrustning. Först vill jag träffa människor, och förklara vad det är vi gör där – och varför vi behöver deras hjälp.

I det här fallet berättade vi att International Rescue Committe vill berätta om sin verksamhet på nätet, och därmed göra människor uppmärksama på problemen som syriska flyktingar möter. Därför behövde vi fotografera dessa miljöer och människor – och bad om att få göra det. När man väl berättar på det sättet brukar de flesta förstå fullt ut, och rent av bli taggade på att hjälpa till! Det är då bilderna blir som bäst.

Så när denna introduktion har gjorts, och alla är med på vad vi gör – då börjar arbetet. Då kunde jag springa runt fritt och fotografera alla bilder till 360-upplevelsen, och sedan banda ljud på alla olika ställen som ska visas upp i reportaget åt International Rescue Committee.

Bonus med M3800

Det visade sig väldigt bra att ha med M3800 på resan. Under de flesta resor hinner jag bara rendera och sätta ihop ett fåtal bilder, eftersom det kräver så mycket datorkraft. Men under denna resa i Jordanien hann jag faktiskt rendera ut alla bilder innan jag lämnade landet! Genom att jag och Erik lade två timmar varje kväll på efterarbete, hann jag därmed klart med det första steget i arbetet.

Detta har jag sällan kunnat göra innan, eftersom jag aldrig har haft en laptop som varit i närheten lika kraftfull som M3800. Det gör verkligen skillnad.

Denna vecka håller jag på med efterarbetet på kontoret, vilket mest involverar grafik och text som ska visas i reportaget. Men snart är det klart!

Samtliga foton i inlägget är tagna av Erik Wibaeus

Inspirera andra

adminAtt arbeta i ett flyktingläger