Äntligen i Vietnam 2_Martin Edström_Livet som kreatör

Äntligen i Vietnam

Nu är vi äntligen på plats i Vietnam, tillsammans med all vår utrustning. Jag är otroligt lättad över att vi äntligen är på plats, och att det mesta hittills gått enligt planerna. Dessutom är vi alla hänförda av de vackra scenerna vi fått se hittills. Ser verkligen fram emot de närmaste dagarna!

Just nu skriver jag detta blogginlägg från Bamboo Cafe i den lilla byn Son Trach, utanför Dong Hoi i Vietnam. Det är en väldigt liten by, men det syns vi första anblick att den växer så det knakar. Turistindustrin boomar tack vare alla naturupplevelser som finns i trakten, i nationalparken Phong Nha och dess många berg och grottor.

Foto: Erik Hinnerdal

Foto: Katja Adolphson

Stativen blev en skräckis

Vi var väldigt nervösa att inte få med oss all utrustning genom flygplatserna vi behövde passera genom på vägen. Allt gick bra fram till Vietnam, så vi andades ut. Men när vi skulle passera säkerhetskontrollen för den sista sträckan, ett litet inrikesflyg i Vietnam, så ville plötsligt vakterna inte släppa igenom våra stativ. Vi bär tre stativ som handbagage för att vara säkra på att få dem med oss, och ingen har någonsin stoppat mig på grund av just stativ.

Det började bli bråttom, eftersom flighten snart skulle lyfta. Mitt enda fokus var på att inte bli arg, och på att lyckas förhandla med vakterna. Det rörde sig ju trots allt bara om tre stativ – ingenting farligt. Jag plockade fram alla våra filmtillstånd för Vietnam, visade att stativen inte innehöll metall (utan är gjorda helt i kolfiber) och berättade att det var väldigt viktigt för oss att få med stativen. Efter 20 minuters förhandling släppte de till sist igenom oss, och vi kunde andas ut.

Foto: Mats Kahlström

Son Trach och förberedelserna

Till sist landade vi i Dong Hoi och blev upplockade av expeditionsteamet som ska ta med oss ned i Son Doong. Vi körde en bra bit utanför Dong Hoi till Son Trach, där vi bor just nu. Här kommer vi spendera två dagar med förberedelser innan vi på söndag börjar vandra mot Son Doong.

Son Trach är otroligt vackert. Redan på vägen hit såg vi fantastiska landskap genom bilfönstret, och det blev inte sämre på plats i Son Trach. Expeditionsteamets kontor visade sig ligga precis vid floden, där vi fick utsikt över de typiska sockertoppskullar som utgör landskapet i denna del av Vietnam. Och på horisonten ser vi bergen vi snart ska vandra in genom.

I dag har vi en vilodag, för att ta igen oss efter 26 timmars resande och komma in i den vietnamesiska tiden. Vietnam ligger 6 timmar före Sverige, så vi kommer ha svårt att komma upp på morgonen.

Foto: Fredrik Edström

I morgon kommer vi spendara dagen tillsammans med expeditionsledaren Howard, för att dela upp all packning och se till att den i mesta möjliga mån är vattentät. Under vandringen kommer vi flera gånger korsa forsar och vattendrag, då allt måste ligga säkert förpackat. Dessutom ska vi planera mer exakt var i grottan vi ska lägga mest tid – för att redan innan expeditionen veta hur vi ska prioritera utefter att förutsättningarna förändras.

Howard har dessutom berättat för oss att Son Doong hittills i år varit väldigt vattenfylld, men att det under den senaste veckan börjat bli torrare. Hur det än går för oss kommer vi vara de första som kommer in i Son Doong i år, och får se de förändringar som vattnet garanterat har fört med sig. Inga gamla fotsteg kommer vara kvar. Det blir riktigt häftigt!

Se till att följa mig och teamet vidare på Facebook och Instagram. Men från och med söndag hamnar vi troligtvis i radioskugga i djungeln. Då kommer det vara tyst från oss i några dagar.

Håll tummarna för oss, så hörs vi på andra sidan grottexpeditionen!

Inspirera andra

adminÄntligen i Vietnam