11 Irradia väska skiss_Catino

99% osynligt

Hej bloggen!

Igår anlände ännu en prototyp till kontoret! Denna gång en väska som vi tagit fram. Under arbetet med just denna produkt har jag funderat över (minst) två saker.

Nummer 1: Det tog en hel del tankekraft, prototyper, variationer och iterationer att komma fram till den perfekta väskan! Dvs denna till synes enkla väskan har oerhört många funktioner, värden osv. som inte syns för blotta ögat och som användaren kommer åtnjuta, men troligen inte reflektera över. Och så är det ju med alla produkter vi omger oss med, dagligen. Som Roman Mars pratar om i podden ”99% Invisible” (rekommenderas) är ju faktiskt alla (iaf alla artificiella) saker vi ser runt omkring oss designade i någon mån, men 99% av dem är ”osynliga”; vi tänker inte på dem eller tar dem för givet. Dvs varenda liten pryl vi ser omkring oss har en historia att berätta, massa tanke, blod, svett, tårar, visioner och en (mer eller mindre) stolt designer bakom sig. Allt är designat. Även till synes blygsamma väskor. :)

Insikt nummer 2: Produkten vi har tagit fram är en mjuk väska som skall skydda och förvara ömtålig lasermedicinsk utrustning. Den skall också exponera displayen på utrustningen, tillåta interaktion med knappar och reglage samt kunna bäras av användaren i en stallmiljö, dvs tåla och skydda innehållet från stötar, smuts och övrigt hästrelaterat. Så väldigt många tydliga och i viss mån motsatta krav. Och den skall dessutom bäras av en människa vilket ju tillför en ny rymd av krav. Den skall vara följsam och mjuk, säker, inte inkräkta på rörelsefrihet eller balans osv. Nästan som ett klädesplagg. Så väskor befinner sig således i ett ganska intressant snitt mellan just kläder och produkter!

Vår väska har som sagt gått igenom en väldigt gedigen designprocess med oss och vår klient Irradia som även tillverkar laserutrustningen. Kolla in filmen på hur Jonatan tracear konturerna på version 4 och uppdaterar designen map insikterna från den förra prototypen.

/Petter

admin99% osynligt