earth

Hur vi skapar världen

Idag vill vi visa hur det ser ut när vi jobbar kreativt och från grunden skapar en illustration/bild i ett uppdrag. Uppdraget kan vi tyvärr inte berätta mer om just nu, men behovet var en bild som visar jorden och som highlightar Norden specifikt.

Vi började med att leta efter en passande bild på jordklotet på olika marknadsplatser för färdiga bilder, men det visade sig svårare än vi trott att hitta den perfekta bilden, med rätt vinkel på jordklotet. Snabbt insåg vi att vi skulle kunna skapa denne bilden helt från grunden istället. En mycket roligare uppgift än att köpa halvfabrikat och sen pussla ihop ett montage!

Hur gjorde vi då?

Jo, vi började med att ta fram en bakgrund, och målet här var inte att skapa en så absolut realistisk bild som möjligt, utan snarare en cool bild med lite sci-fi-känsla. Rymdbakgrunden gjordes från en svart bakgrund, och på den adderade vi två lager brus, ett väldigt finkornigt och ett lite grövre. Detta skulle ju bli stjärnor. Efter lite trixande med ljushet och kontrast hittade vi en bra balans. Sedan suddade vi ut stora delar av respektive lager, detta för att skapa en så slumpmässig stjärnhimmel som möjligt, kanske med några större stråk av tätare stjärnhav. Till sist skapade vi flera nya lager utifrån dessa stjärnor och lade på en ljust blå-grön ton av färg, för att skapa ett djup och en dynamik i himlen.

Därefter var det dags att bygga jorden! Det gjorde vi i cad-programmet Blender, och vi utgick då från en sfär vilken vi lade flera lager ovanpå. Först ett lager med kontinenterna och världshaven, därefter en bump-map (talar om för renderingsmotorn vad som sticker ut och vad som sticker in i objektet) med en topografisk karta med bergsmassiv och dylikt. Ovanpå det ligger ett lager med belysta städer och ett lager med moln, och till sist ytterligare ett genomskinligt lager med atmosfären. Med belysning från solen börjar jordklotet ta liv!

Efter att ha renderat ut en bild av jordklotet lade vi in den över rymden och började lägga på lite effekter runt klotet. Dels små diskreta sken runt hela jorden, för att den ska ”poppa” ut ur bilden, men sedan lite större ljusblå sken längs kanten där jorden är belyst. Slutligen lade vi på effekter som att solen tittar fram bakom kanten på jorden, vilket adderar till djup och dynamik i bilden!

Daniel

 

adminHur vi skapar världen